Osvojeno prvo zlato u tenisu!
Mediteranske igre, četvrte po redu, održane su u Napulju 1963. godine. Tokom Olimpijskih igara 1960. godine u ovom gradu su se održala takmičenja u jedrenju, a spektakularnu ceremoniju otvaranja i zatvaranja Mediteranskih igara domaćini su priredili po ugledu na Rim, tri godine ranije. Na ceremoniji otvaranja Igara pušteno je da polete 3000 golubica!


Kao i na prethodnim Mediteranskim igrama u Bejrutu, Barseloni i Aleksandriji, u Napulju su se takmičili iskčljučivo muškarci. Ženama će biti omogućeno učešće na sledećim Igrama četiri godine kasnije u Tunisu. Jugoslavija je u Napulj došla sa 126 sportista. Osvojena su 34 odličja, od čega 10 zlatnih, 13 srebrnih i 11 bronzanih, zauzela visoko treće mesto po broju osvojenih medalja.

Tenis je prvi put uvršćen u program Mediteranskih igara u Napulju. Jugoslaviju su na ovom teniskom turniru predstavljali Boro Jovanović i Nikola Pilić. Oni su se pored singla, takmičili i u dublu. Oba naša predstavnika su u singlu dogurala do polufinala. Bolji od Pilića bio je izvanredni španski teniser Manuel Santana, koji se plasirao u finale nakon velike borbe i pobede od 3:2 (6:2, 4:6, 6:1, 1:6, 9:7). Preko 1500 gledalaca na teniskom terenu pokraj morske obale imalo je priliku da uživa u kvalitetnom i neizvesnom meču. Drugi polufinalni meč je takođe obilovao uzbuđenjima i preokretima. Bora Jovanović je vodio 2:0 protiv domaćeg tenisera Nikole Pjetranđelija, alli je u nastavku italijanski teniser uspeo da preokrene i da se plasira u finale. Nikola i Bora su u dublu u polufinalu za protivnike imali tandem španskih tenisera Santana i Arile. U finalu pre finala, jugoslovenski teniseri su zabeležili veliku pobedu i plasirali se u finale (3:6, 6:2, 8:6, 6:3). Pitanje pobednika u finalu se nijednog trenutka nije postavljalo, jer jugoslovenskom dublu koji je bio u velikoj formi egipatski teniseri nisu uspeli nijednom da oduzmu servis. Rezultatom 3:0, Pilić i Jovanović osvojili su prvu zlatnu medalju za naš tenis na Mediteranskim igrama.