Prvo zlato za jugoslovensku košarku!
Na Prvim mediteranskim igrama održanim u Aleksandriji 1951. godine jugoslovenski sport predstavljali su samo atletičari, koji su uspeli da osvoje 15 medalja. Na drugim Mediteranskim igrama održanim u Barseloni 1955. godine Jugoslavije nije učestvovala. Treće Mediteranske igre održane su u Bejrutu 1959. godine, a među 11 država učesnica našla se ponovo i Jugoslavija. Bilans od osvojenih 28 medalja (11 zlatne, 9 srebrne, 8 bronzane) predstavljao je veliki uspeh.


Prvu zlatnu medalju na nekom većem takmičenju naši košarkaši osvojili su u glavnom gradu Libana, predvođeni selektorom Aleksandrom Nikolićem. Mediteranske igre u Bejrutu su našim košarkašima odlično poslužile i kao priprema za debitanski nastup na Olimpijskim igrama u Rimu sledeće godine. Profesor Nikolić je podmladio reprezentaciju, a organizacija igre bila je poverena Ivi Daneu, tadašnjem plejmejkeru ljubljanske Olimpije. U odsustvu najtalentovanijeg jugoslovenskog košarkaša Radivoja Koraća, priliku je iskoristio Branko Radović, koji je 1959. godine sa prosekom od 31 postignutih poena bio najbolji strelac jugoslovenske lige. Značajan doprinos u osvojenoj zlatnoj medalji imali su i Marjan Kandus, Nemanja Đurić i Radovan Radović, koji je nosio zastavu Jugoslavije na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Rimu 1960. godine.


Na otvaranju turnira, košarkaši Jugoslavije lako su savladali reprezentaciju Tunisa rezultatom 106:46. Ubedljivo je savladan i Liban, domaćin Igara, rezultatom 82:60. Zahtevnija utakmica je usledila protiv Španaca, ali pobeda se nije dovodila u pitanje 69:60. Najistaknutiji pojedinac bio je Ivo Daneu, koji je na prve 3 utakmice prosečno beležio 20 poena. Nakon slavlja protiv Egipta 77:57, poraz u poslednjoj utakmici protiv Turske 71:74 nije imao uticaj na konačan poredak, te je tako košarkaška reprezentacija Jugoslavije došla do prvog zlata na nekom značajnom međunarodnom takmičenju!