Slatki ambasadori olimpijskog duha - Olimpijske maskote
Olimpijska maskota London 2012.


VENLOK

Maskota ,,Venlok“ je izabrana na konkursu koji je pokrenut 2008. godine. Više od 100 dizajnera, umetnika i agencija podnelo je predloge. Venlok i Mandevil su izabrani iz niza dizajna koji su uključivali humanizovanog goluba, animiranu šolju za čaj i prikaze Big Bena sa rukama i nogama.


Venlokov metalik izgled se objašnjava činjenicom da je napravljen od jedne od poslednjih kapi čelika korišćenih za izgradnju Olimpijskog stadiona u Londonu.

Svetlo na njegovoj glavi je zasnovano na onima koje se nalaze u poznatim londonskim crnim taksijima. Oblik njegovog čela je identičan onom na krovu Olimpijskog stadiona. Njegovo oko je sočivo kamere, snima sve što vidi. Na zglobovima nosi pet narukvica u bojama olimpijskih krugova dok tri boda na njegovoj glavi predstavljaju tri mesta na postolju za osvajače medalja.


Dizajner: Iris design agencyOlimpijska maskota Rio de Žaneiro 2016.


VINICIJUS 


Ime ove olimpijske maskote odaje počast brazilskom pesniku i tekstopiscu Vinicijusu de Moraesu.

Tokom tri nedelje predstavljanja olimpijskih i paraolimpijskih maskota, održano je javno glasanje za odabir njihovih imena. U ponudi su bila tri izbora: Oba i Eba; Tiba Tuke i Eskvindim; i Vinicije i Tom. Registrovano je ukupno 323.327 glasova. Na konkursu je pobedio treći predlog sa 44 odsto važećih glasova.


Vinicijus je mešavina različitih brazilskih životinja. Njegov dizajn je inspirisan pop kulturom, kao i likovima iz video igara i animacija. Predstavlja raznolikost brazilskog naroda i kulture, kao i njegovu bujnu prirodu.


Dizajner: Birdo Produções

Olimpijska maskota Tokio 2020.


MIRAITOVA


Ime Miraitova je izvedeno od japanskih reči „mirai“ (budućnost) i „tova“ (večnost). Ovo ime je izabrano da promoviše budućnost punu večne nade u srcima ljudi širom sveta.

Zadatak da izaberu pobednika iz tri finalna projekta, dobila su deca japanskih osnovnih škola, pri čemu svako odeljenje ima jedan glas. Period glasanja je produžen od 11. decembra 2017. do 22. februara 2018. godine, a učestvovalo je 205.755 odeljenja iz 16.769 škola. Projekat Rio Tanigučija pobedio je sa ukupno 109.041 glasova.


Sa svojim tradicionalnim i futurističkim stilom, maskota oličava i staro i novo, odražavajući koncept "inovacije iz harmonije". Njegovo čelo nosi amblem Igara u Tokiju 2020, čiji je tradicionalni motiv šahovske table sastavljen od indigo plavih pravougaonika tri različite veličine.

Dizajner: Ryo Taniguchi
Olimpijska maskota Pariz 2024.


FRIŽ


Friž su male frigijske kape, i predstavljaju simbol slobode u Francuskoj. Njihove oči su napravljene od francuske kokarde, čvora traka koje predstvljaju francuski nacionalni ukras.

Prema verovanju Francuza, oni su postojali hiljadama godina i bili su prisutni tokom nekoliko ključnih događaja u istoriji Francuske. Francuski nacionalni arhiv prikazuje zapise o frigijskim kapama koje su se nosile tokom izgradnje pariske katedrale Notr Dam 1163. godine, tokom revolucije 1789. godine, tokom radova na izgradnji Ajfelovog tornja i tokom Olimpijskih igara u Parizu 1924. godine. Sada se vraćaju kako bi predvodili misiju revolucije kroz sport tako što podstiču bratstvo i solidarnost. Glavni cilj im je da pokažu da sport može da promeni sve u društvu.

Na čelu ovog pokreta, Olimpijski Friž ima jednu poruku: sport može promeniti sve! Naše živote, naše zdravlje, naše odnose sa drugima, naš odnos prema prirodi - vreme je da u svoje živote uđemo sa više sporta!


Dizajner: Julie Matikhine