Osvojena olimpijska medalja u atletici nakon 60 godina!
Kraljevina Srbija prvi put je učestvovala na Olimpijskim igrama u Stokholmu 1912. godine, a prvi srpski olimpijci bili su atletičari Dragutin Tomašević i Dušan Milošević. Od debitantskog nastupa pa do Rija 2016. godine, nešto preko 180 atletičara nastupalo je za naš olimpijski tim. Prvu olimpijsku medalju u atletici osvojio je Ivan Gubijan u Londonu 1948. godine. Rezultatom od 54,27m osvojio je srebrnu medalju u bacanju kladiva. Na Olimpijskim igrama u Melburnu 1956. godine srebrnu medalju u najzahtevnijoj atletskoj disciplini osvojio je Franjo Mihalić. Njegovo istrčano vreme od 2:26,32 bilo je za sekundu brže od finskog atletičara Veika Karvonena, koji se okitio bronzanom medaljom.
U narednim godinama i decenijama, jugoslovenski, a kasnije i srpski atletičari, nisu imali previše zapažene rezultate na Olimpijskim igrama. Velike nade da može doći do olimpijske medalje polagane su u Veru Nikolić, dvostruku evropsku prvakinju na 800 metara iz 1966. i 1971. godine. Na Igrama u Meksiko Sitiju 1968. godine preveliki pritisak javnosti sputao je tada aktuelnu evropsku šampionku i svetsku rekorderku da ostvari dobar rezultat. U polufinalnoj trci odustala je na 300 metara. Na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine osvojila je respektabilno peto mesto sa novim državnim rekordom 1:59,5. Najbliži olimpijskoj medalji u atletici bio je Dragutin Topić koji je u Atlanti 1996. godine zauzeo četvrto mesto sa preskočenih 2,32m. U periodu od 1992 – 2012. godine učestvovao je na 6 Olimpijskih igara, a u Londonu je bio najstariji srpski olimpijac sa 41 godinom.
Ivana Španović, atletičarka iz Zrenjanina, debitovala je na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine kao 18-godišnjakinja. Iste godine, osvajanjem zlatne medalje u skoku u dalj na Svetskom prvenstvu za juniore, kao i zlatnom medaljom sa Univerzijade u Beogradu 2009. godine potvrdila je da poseduje ogroman talenat i potencijal. Osvojila je dve bronzane medalje na Svetskim prvenstvima 2013. i 2015. godine. Takođe, vlasnica je bronzane medalje sa Svetskog prvenstva u dvorani 2014. godine. Iste godine osvajila je srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu, a sledeće godine i prvo seniorsko zlato na Evropskom prvenstvu u dvorani.
U maju 2016. godine Ivana se nalazila na prvom mestu svetske rang liste u skoku u dalj, a u junu iste godine osvojila je i zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu na otvorenom, te je na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine došla kao legitiman kandidat za osvajanje olimpijske medalje. U prvoj seriji Ivana je bila najbolja sa skokom od 6,95m. U drugoj i trećoj seriji načinila je prestup. Prelomni trenutak odigrao se u petoj seriji kada je amerikanka Britni Ris skočila 7.09m, a druga amerikanka Tijana Bartoleta 7,17m. U istoj seriji, Ivana je oborila nacionalni rekord skočivši 7,08m. Poredak se nije promenio u poslednjoj šestoj seriji, što je značilo da je Ivana Španović osvojila bronznanu medalju, ujedno i prvu olimpijsku medalju u atletici nakon punih 60 godina! Velike uspehe u 2016. godini krunisala je pobedom u finalu Dijamantske lige.