Žetva medalja u borilačkim sportovima!
Godina 1984. osim naslova distopijskog romana Džordža Orvela, ostaće zabeležena u domaćim sportskim almanasima kao godina u kojoj se Jugoslovenska sportska ekspedicija vratila iz Los Anđelesa sa 18 medalja, ostvarivši svoj najveći sportski uspeh na Letnjim igrama. Čak 9 medalja osvojeno je u borilačkim sportovima, od čega 5 u rvanju i 4 u boksu.


Vlado Lisjak osvaja zlatnu medalju u rvanju grčko–rimskom stilom u lakoj kategoriji (68 kg) savladavši u finalu Finca Tapia Sipilu nakon borbe koja je trajala svega 57 sekundi. Rvač Šaban Trstena slobodnim stilom u muva kategoriji (52 kg) takođe osvaja zlato, bez rvanja u finalnoj borbi, jer je njegov protivnik Kim Jong Kju iz Južne Koreje zbog povrede morao da odustane. Refik Memišević grčko-rimskim stilom u superteškoj kategoriji (130 kg) iako nominalno treći, osvaja srebrnu medalju nakon što je finalista Šveđanin Johanson diskvalifikovan zbog dopinga. Bronzanu medalju osvaja Šaban Seidi rvajući slobodnim stilom u velter kategoriji (74 kg) i Jožef Tertei, boreći se grčko-rimskim stilom u teškoj kategoriji (100 kg).


Nakon Mate Parlova u Minhenu i Slobodana Kačara u Moskvi, zlatnu medalju u boksu na Olimpijskim igrama osvaja Anton Josipović u poluteškoj kategoriji (81 kg). Nakon 3 sigurne i ubedljive pobede, kao i Lisjak, zlato osvaja bez borbe u finalu. U drugom polufinalu, naš sudija Gligorije Novičić diskvalifikovao je američkog boksera Ivandera Holifilda, budućeg velikog šampiona i legende profesionalnog boksa. Delić sekunde nakon što je sudija rekao da borba prestane, Holifild je nokautirao Novozelanđanina Kevina Berija. Sudijska odluka da se Amerikanac diskvalifikuje izazvala je nezadovoljstvo domaće publike. Kevin nakon teškog nokauta nije imao snage da izađe na crtu Antonu. Srebrnu medalju u muva kategoriji (51 kg) osvaja Redžep Redžepovski, nakon što ga je u finalu porazio američki bokser Stiven Mek Krori. Bronzane medalje osvajaju Mirko Puzović u poluvelter kategoriji (63,5 kg) i Aziz Salihu u superteškoj kategoriji (91 kg). Obojica boksera su zaustavljena u polufinalu od američkih boksera, budućih šampiona. Mirko je poražen od Džerija Pejdža, a Salihu od Tajrela Bigsa.