Britansko kulturno nasleđe i humor na ceremoniji otvaranja OI u Londonu 2012
Nakon spektakularne ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine, pred Londonom, narednim gradom domaćina Igara, postavljen je veliki izazov u organizaciji i osmišljavanju sledeće ceremonije otvaranja. Deni Bojl, proslavljeni britanski režiser i oskarovac, autor kultnih filmova Trainspotting, Plaža, 28 dana kasnije, Milioner sa ulice, 127 sati, kreirao je četvoročasovni spektakl, nazvan “Ostrvo čuda” u kome je učestvovalo oko 15 000 aktera.
Svečana ceremonija bazirala se na kulturnom i privrednom nasleđu Velike Britanije, uz neizbežan britanski humor. Ovaj događaj, pred 80 000 gledalaca na novoizgrađenom Olimpijskom stadionu u Statfordu otpočet je prikazom pastoralne idile u vidu engleskih livada i brežuljaka, farmera i domaćih životinja. Scenografija se potom menja i iz ruralnog, prelazi se u urbani prikaz Britanije. Fabrički dimnjaci i radnici simbolizovali su Industrijsku revoluciju, čija je kolevka bila ova ostrvska zemlja. Tom prilikom izliveno je 5 olimpijskih krugova koji su potom propeti u vazduh.

Najupečatljiviji segment sa ceremonije odnosio se na propratni spot u kome glumac Danijel Krejg u ulozi tajnog agenta Džejmsa Bonda odlazi kod britanske kraljice Elizabete II. Kraljica u ulozi Bond devojke, uz Krejgovu pratnju ulazi u helikopter koji nadleće London. Spot se završava kraljičinim “skokom” padobranom iz helikoptera uz muziku iz serijala filmova o Dzejmsu Bondu. Publiku na stadionu, ali i gledaoce kraj malih ekrana, zasmejavao je Rouan Atkinson u ulozi Mister Bina. To je postigao na svoj autentičan način, bez ikakve verbalizacije, svirajući kao član Londonske filharmonije istim tonalitetom muziku iz “Vatrenih kočija”, filma koji je verovatno najuspešnije uspeo da prenese olimpijski duh na filmsko platno. Značajno mesto u programu zauzeli su i literarni junaci iz britanske književnosti poput Petra Pana i kapetana Kuke, Kruela iz “101 Dalmatinac”, likovi iz Harija Potera uz učešće Džej – Kej Rouling, Meri Popins i drugi. Muzičku podlogu svečane ceremonije činile su pesme legendarnih britanskih bendova i muzičara kao što su The Beatles, The Rolling Stones, Eric Clapton, The Clash, The Who, Queen, The Eurythmics, New Order, The Prodigy, David Bowie. Celovečernji spektakl upotpunio je Dejvid Bekam koji je gliserom niz Temzu prevezao baklju do Stiva Redgrejva, četvorostrukog olimpijskog šampiona, koji je upaljenu baklju uneo na stadion. Nakon defilea oko 10 500 sportista iz 204 zemalja, kraljica Elizabeta II proglasila je Olimpijske igre otvorenim. Nakon Montreala 1976. godine, ovo je bilo drugi put kako otvara Igre. Ceremonija otvaranja završena je izvedbom Pola Mekartnija pesmom “Hey Jude”.
Spajanjem tradicije i modernosti, protkanim autentičnim britanskim humorom, Bojl je uspeo da stvori umetničko scensko delo koje je osim omaža britanskoj kultri, proslavilo olimpijski pokret i njegove vrednosti.