Ukradena olimpijska zastava vraćena posle čak 80 godina!
Olimpijska zastava sa pet olimpijskih krugova čiji je tvorac Pjer de Kuberten, prvi put se zavijorila na Olimpijskim igrama u Antverpenu 1920. godine. Na tim Igrama, učestvovao je i američki sportista jermenskog porekla Hal Hejg Prist. Kao član američkog olimpijskog tima osvojio je bronzanu medalju u skokovima u vodu, što predstavlja njegov najveći sportski uspeh. Rođen je 1896. godine u Kaliforniji, a pre učestvovanja na Olimpijskim igrama, radio je kao kaskader u holivudskim filmovima.

Nakon Igara, Prist je prestao da se bavi sportom, a izdržavao se radeći kao akrobata, vodvilj komičar, svirač bendža i cirkuski žongler. U svojoj 40-oj godini je naučio da kliza i nastavio da nastupa u Ledenim ludostima. Vedrog i vickastog duha, te podstaknut havajskim plivačem i olimpijskim saigračem Djukom Kahanamoukom, Prist se na Igrama u Antverpenu popeo na jarbol visine 4,5 metara i ukrao olimpijsku zastavu!


Kao stogodišnjak, na banketu koji je organizovao Olimpijski komitet SAD-a, na konstataciju novinara da MOK nikad nije otkrio sudbinu nestale zastave sa Olimpijskih igara u Antverpenu, Prist je otkrio dugo čuvanu tajnu. Ukradena olimpijska zastava već 77 godina nalazila se na dnu njegovog kofera! Na specijalnoj ceremoniji održanoj 2000. godine u Sidneju, oštećenog vida i sluha, u invalidskim kolicima, 103-godišnji Prist je nakon punih 80 godina vratio olimpijsku zastavu predsedniku MOK-a Huanu Antoniu Samaranu. Zastava je malo promenila boju i bila oštećena duž ivice gde ju je Prist otkinuo sa jarbola. Olimpijska zastava, kao i plaketa kojom je upućena zahvalnica Pristu za vraćenu zastavu, danas se čuva u Olimpijskom muzeju u Lozani.


Prist je preminuo naredne 2001. godine i do tada je važio za najstarijeg američkog sportistu osvajača olimpijske medalje. Takođe, Prist (1896 – 2001) je prvi poznati olimpijac čiji je život pokrio tri veka.


Foto: Wikipedia; www.telegraaf.nl