Stvaramo bolji svet uz pomoć olimpijskih vrednosti!
Olimpijske igre su jedan od najstarijih i najznačajnijih događaja u svetu sporta. Održavaju se svake četiri godine i privlače najbolje sportiste iz celog sveta. Pored toga što predstavljaju vrhunac sportskog takmičenja, Olimpijske igre su poznate i po svojim vrednostima, koje su prisutne u samoj srži ove najveće sportske smotre.


Olimpijski pokret je usmeren na promociju olimpijskih vrednosti širom sveta. Kako su olimpijske igre jedan od najgledanijih sportskih događaja na planeti, poruka koju šalju može da dopre do miliona ljudi. Zbog toga se Olimpijski pokret fokusira ne samo na sport, već i na edukaciju, kulturu i društvene promene.


Jedna od osnovnih olimpijskih vrednosti je prijateljstvo. Olimpijske igre predstavljaju priliku da se sportisti iz različitih zemalja i kultura upoznaju i druže. Ova međunarodna razmena omogućava sportistima da grade nove prijateljstva i stvaraju veze koje će trajati celog života. Na Olimpijskim igrama, sportisti se ne takmiče samo jedni protiv drugih, već se i međusobno podržavaju, što stvara prijateljsku i pozitivnu atmosferu.


Druga važna olimpijska vrednost je poštovanje. Olimpijske igre promovišu poštovanje između sportista, ali i prema drugim ljudima i kulturama. Svaki sportista ima pravo da bude tretiran sa poštovanjem, bez obzira na njegovu nacionalnost, rasu ili religiju. Ovo se posebno ističe u ceremoniji otvaranja, kada sportisti ulaze na stadion po abecednom redu, bez obzira na svoj status ili popularnost.


Izuzetnost je treća olimpijska vrednost koja se ogleda u nastojanju sportista da daju sve od sebe i ostvare svoj maksimalni potencijal. Sportisti su pod velikim pritiskom da postignu svoje ciljeve i pobede, ali se i dalje trude da daju sve od sebe i dostignu svoj vrhunac. Ova vrednost podstiče sportiste da uvek teže ka poboljšanju i da se fokusiraju na svoje lične ciljeve, a ne samo na pobede.
Olimpijske igre takođe promovišu druge vrednosti, kao što su hrabrost, fer plej, jednakost i samodisciplina. Ove vrednosti su od vitalnog značaja kako za sportiste, tako i za sve ljude u svakodnevnom životu. One nas podstiču da budemo najbolja verzija sebe, kako na sportskom terenu, tako i u životu.


U današnjem svetu, koji je često pun konflikata, olimpijske vrednosti predstavljaju svetionik nade i inspiracije. One nas podsećaju da postoji zajedničko dobro koje može da nas poveže i ujedini, bez obzira na naše razlike.

Olimpijski pokret i dalje nastoji da širi ovu poruku širom sveta kroz svoje programe obrazovanja i različite društvene inicijative.Foto: IOC