Olimpijski duh širimo uz pomoć olimpijskih maskota!
Olimpijske maskote su fiktivni likovi, obično životinje poreklom iz tog područja, ili pak ljudske figure koje predstavljaju kulturno nasleđe mesta gde se održavaju Olimpijske igre. Reč maskota izvedena je iz provansalskog jezika i pojavila se u francuskim rečnicima krajem XIX veka.


Prva nezvanična olimpijska maskota nazvana je „Schuss“ i stvorena je za Zimske olimpijske igre u Grenoblu 1968. Bila je predstava čoveka na skijama, a izgledom je bila na pola puta između predmeta i ličnosti. Tek na Letnjim olimpijskim igrama u Minhenu 1972. stvorena je prva zvanična olimpijska maskota. Od tog trenutka su maskote postale nezaboravni ambasadori Olimpijskih igara. Maskota ima zadatak da daje konkretnu formu olimpijskom duhu, šireći vrednosti istaknute na svakom izdanju Igara, kao i promovisanje istorije i kulture grada domaćina.
Valdi je bio prva zvanična maskota u istoriji Olimpijskih letnjih igara. On je jazavčar, veoma popularna životinja u Bavarskoj, poznat po svojoj izdržljivosti, upornosti i okretnosti.


Da li ste znali?
Na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu 1984. naša zemlja je predstavila maskotu po imenu „Vučko“. Vučko je ostao upamćen po svom širokom osmehu i po čuvenom narandžastom šalu sa pahuljicoom. Tada je u Sarajevu, zabeležena rekordna prodaja šalova sa olimpijskom simbolikom.Foto:https://olympics.com/