Olimpijsko svečano obećanje!
Olimpijska zakletva je svečano obećanje koje daju jedan sportista, sudija ili zvaničnik i jedan trener na ceremoniji otvaranja svakih Olimpijskih igara. Svaki polagač zakletve je iz zemlje domaćina i polaže zakletvu u ime svih sportista, zvaničnika ili trenera na Igrama. Zakletva sportista je prvi put uvedena za Letnje olimpijske igre 1920. godine u Antverpenu, a zakletve za zvaničnike i trenere dodate su 1972. u Minhenu i 2010 u Vankuveru. Zakletva se obično izgovara na jeziku nacije koja je domaćin igara; međutim, 1994. godine i zakletve sportista i zvaničnika su izgovorene na engleskom. Do Igara 1984. zakletve su se zaklinjale na zastavu svoje zemlje, a od tada svi polažu zakletvu držeći Olimpijsku zastavu. Sve tri zakletve spojene su u jednu na početku Zimskih igara 2018 u Pjongčangu.
Svaki predstavnik govori svoj deo zakletve: „U ime sportista“, „U ime svih sudija“ ili „U ime svih trenera i zvaničnika“. Zatim sportista recituje u ime sve tri kategorije: „...obećavamo da ćemo učestvovati na ovim Olimpijskim igrama, poštujući i pridržavajući se pravila u duhu fer-pleja, inkluzije i jednakosti. Zajedno smo solidarni i posvećeni sportu bez dopinga, bez varanja, bez ikakvog oblika diskriminacije. Činimo to u čast naših timova, poštujući osnovne principe olimpizma i da kroz sport učinimo svet boljim mestom.


Da li ste znali?
U vreme Antičkih igara sportisti koji su varali su bili kažnjavani, a njihova imena su upisivana u bronzane statue – zane, kao podsetnik na loše primere koje ne treba slediti.Foto:https://www.olympic-museum.de/

https://olympics.com/