Brže, više, jače - zajedno!
Olimpijski moto „Citius, Altius, Fortius" (Brže,više,jače) usvojen je pokretanjem Olimpijskog pokreta 1894. godine na inicijativu osnivača Pjera de Kubertena, koji je želeo slogan koji izražava izvrsnost u sportu. Ove tri reči su imale za cilj da ohrabre sportiste da daju sve od sebe tokom takmičenja. Moto je predložio Pjer de Kuberten, koji ga je pozajmio od svog prijatelja Henrija Didona, dominikanskog sveštenika koji je predavao sport blizu Pariza.


Sednica Međunarodnog olimpijskog komiteta odobrila je 20. jula 2021. promenu olimpijskog motoa koji prepoznaje ujedinjujuću moć sporta i važnost solidarnosti.
Novi olimpijski moto sada glasi: „Brže, više, jače – zajedno“ (Citius, Altius, Fortius – Communiter).


Inspirisan rečima biskupa Pensilvanije, Etelberta Talbota, Pjer de Kuberten je prvi put izgovorio frazu: „Na Olimpijskim igrama nije najvažnije pobediti već učestvovati, kao što u životu nije najvažniji trijumf već borba. Suštinska stvar nije pobediti već dobro se boriti.” na prijemu koji je priredila britanska vlada 24. jula 1908. Ona je kasnije postala geslo Olimpijskog pokreta.


Da li ste znali?
Dodavanje reči „zajedno“ bilo je na predlog aktuelnog predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasa Baha, jer kako kaže: „Možemo samo brže, možemo samo da ciljamo više, možemo postati jači samo ako stojimo zajedno — u solidarnosti.”