Simbol mira, prijateljstva, tolerancije i nade - Olimpijski plamen!
Olimpijski plamen je jedan od najpoznatijih olimpijskih simbola. Simbol večne vatre, odnosno plamena, potiče iz Grčke mitologije u kojoj je poznata priča o Prometeju koji je ukrao vatru bogu Zevsu, pa je zatim poklonio ljudima. Taj motiv su Grci iskoristili pa su za vreme antičkih Olimpijskih igara uvek održavali večnu vatru.


Plamen je prvi put goreo na modernim Olimpijskim igrama u Amsterdamu, 1928. Goreo je tokom celih Igara, ali je upaljen i ugašen bez ikakve ceremonije.
Danas je uobičajen postupak da se plamen upali u Grčkoj u Olimpiji uz pomoć sunčeve svetlosti uz pomoć konkavnog ogledala, prema drevnim običajima. Nastali plamen, kao Olimpijsku baklju štafetno nose hiljade trkača, preko svih kontinenata, do grada u kojem će se održavati Olimpijske igre i na kraju, do istaknutog mesta na Olimpijskom stadionu na kojem će plamen, plamtiti sve vreme održavanja igara. Prvi put u istoriji baklja je štafetno nošena na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. godine.
Ideju za baklju je dao profesor iz Berlina Karl Dim. Napravljena je kao kopija antičke baklje po crtežu sa jedne keramičke posude.
Posebna se čast ukazuje osobi koja prilikom otvaranja Igara donesenu baklju preuzima kao poslednji nosilac, te plamenom iz baklje upali vatru na samom stadionu, simbolizujući tako početak Igara, a uobičajeno je da to budu zaslužni sportisti i to najčešće oni koji se više aktivno ne takmiče.


Kako je Olimpijski plamen izgledao od Amsterdama do Tokija možete pogledati ovde.


Da li ste znali?
Olimpijska baklja je kroz našu zemlju nošena čak tri puta. Za vreme Letnjih olimpijskih igara u Berlinu 1936. godine , Minhenu 1972. godine i za vreme Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine.