Olimpijska zastava i njenih pet krugova po prvi put se zavijoriše na OI!
Pet olimpijskih krugova se takođe naziva "olimpijskim simbolom". Boje krugova su plava, crna, crvena, žuta i zelena. Međusobno su povezani kako bi simbolizovali univerzalnost olimpizma.


Najmanje jedna od ovih pet boja, uključujući i belu boju pozadine pojavljuje se na zastavi svake nacije učesnice. Za krugove se često kaže da predstavljaju pet regiona sveta koji su obuhvaćeni Olimpijskim igrama: Evropu, Aziju, Okeaniju, Afriku i Ameriku.
Zastava je stvorena za Olimpijski jubilarni kongres 1914. godine u Parizu na proslavi 20. godišnjice Olimpijskog pokreta.


Krugove koji se međusobno spajaju prvi je nacrtao Pjer de Kuberten – osnivač modernih Olimpijskih igara – u pismu u julu 1913. godine. Ubrzo nakon toga, prstenovi su debitovali na prvoj olimpijskoj zastavi, koja je podignuta na stadionu Četbi u Aleksandriji na sportskom događaju povodom 20 godina od osnivanja modernih Olimpijskih igara.

Kuberten je kasnije predstavio krugove i zastavu na Olimpijskom kongresu u Parizu 17. juna 1914, gde ih je Međunarodni olimpijski komitet zvanično usvojio.
Međutim, zbog izbijanja Prvog svetskog rata, tek na Igrama u Antverpenu (Belgija) 1920. godine zastava i njenih pet krugova su se prvi put zavijorili na olimpijskom stadionu.


Kako je to izgledalo 1920. godine možete pogledati ovde.


Da li ste znali?
Na kraju Olimpijskih igara u Antverpenu sportista Hal Hejg Prist se popeo na jarbol zastave i ukrao olimpijsku zastavu. Čak 77 godina zastava je bila skrivena na dnu njegovog kofera. Na Letnjim olimpijskim igrama 2000. u Sidneju Prist je vratio zastavu Međunarodnom olimpijskom komitetu u trenutku kada je imao 103 godine.