Milica Nikolić - Vicešampionka u džudou na XIX Mediteranskim igrama
Džudistkinja Milica Nikolić osvojila je srebrnu medalju u težinskoj kategoriji do 48kg na XIX Mediteranskim igrama. Milica je tako donela prvu medalju u džudou za Srbiju na ovom takmičenju, na sjajan način započevši nastup naših džudista u Oranu. Sjajna džudistkinja je i na prethodnim Mediteranskim igrama, održanim u Taragoni 2018. godine, osvojila srebrnu medalju u kategoriji do 48kg. U produžetku teksta nalazi se intervju u kome je naša džudistkinja, Milica Nikolić, govorila o tome šta joj najteže pada u procesu priprema za takmičenje, atmosferi i podršci u Timu Srbija, kao i o tome kakvo je bilo suđenje na Mediteranskim igrama u Oranu.

Kakvi su ti utisci nakon osvajanja medalje za Srbiju na Mediteranskim igrama u Oranu?

Pošto mi nije prvi put da učestvujem i osvojim medalju na Mediteranskim igrama, kao i na prošlim, tako i na ovim u Oranu, veliko je zadovoljstvo kada se osvoji medalja na takmičenju poput ovog gde uvek bude prisutan čitav tim Olimpijskog komiteta Srbije, kao i takmičari iz drugih sportova, tako da podrške i čestitka ne manjka.

Kako su ti proticali treninzi i pripreme za nastup na Mediteranskim igrama, da li su svi potrebni uslovi bili obezbeđeni u Oranu?

Same pripreme za Mediteranske igre pre puta su tekle kao i za svako moje takmičenje, dok sam se pri dolasku u selo na MI više fokusirala na skidanje kila, tako da su i moji treninzi pred samo takmičenje bili podređeni tome. Jer većina sportista u borilačkim sportovima poslednjih par dana pred takmičenje trenažni proces podredi regulisanju kilaže. Sami uslovi u selu su bili potpuno zadovoljavajući.
Kakva je bila konkurencija na ovom takmičenju?

Što se tiče moje kategorije, konkurencijom sam bila zadovoljna jer je došlo par takmičarki koje se takmiče i na IJF Tour-u što mi je pored osvajanja medalje, značilo i da testiram sebe u borbama sa njima pred predstojeća Grand Slam i Grand Prix takmičenja.

Da li si imala nekih poteškoća prilikom priprema ili samog nastupa, šta ti je najteže palo?

Meni lično pred svako takmičenje, pored fokusiranja za same borbe, možda i najteže pada skidanje kila i regulisanje težine, jer to je proces koji iziskuje dosta vremena i posvećenosti pre i uoči takmičenja. To je dodatna disciplina kojom se moram baviti sa istom posvecenošću kao i samim džudom.

Kakvi su ti utisci o sportskim objektima u kojima su održana takmičenja?

Sama hala u kojoj je održano takmičenje je zaista bila veoma lepa, prostrana i osvetljena i dosta me je iznenadio kvalitet organizacije samog takmičenja, kao i povezanost sale za zagrevanje i same hale gde smo se borili.
Kako ti se svidela atmosfera u našem Timu, da li si imala podršku drugih sportista?

Kao i na svim takmičenjima na kojima nastupamo gde je prisutan Olimpijski komitet Srbije, atmosfera je uvek specifična, jer pored sportista iz džudo sveta, prisutni su i sportisti iz ostalih sportova sa kojima se poznajemo privatno i samim tim atmosfera bude dosta bolja jer se više družimo i svi smo smešteni u jednoj zgradi, bez karantina i izolacija, i takođe imamo kontakt sa ljudima iz OKS koji su nam 24h na raspolaganju i koji su u svakom trenutku uvek tu za nas šta god da nam treba.

Kakva je bila organizacija u Mediteranskom selu, da li ti se svideo celokupan način funkcionisanja?

Sama organizacija u selu je bila zadovoljavajuća, ne bih izdvojila nešto posebno, ali su svi volonteri i ljudi koji su radili u samom selu bili preljubazni i komunikativni, i za svaku informaciju i pomoć su uvek bili dostupni i spremni da pomognu ako je potrebno.

Da li si sveukupno zadovoljna svojim učešćem na Mediteranskim igrama, i da li možda ima nešto što bi promenila u svom nastupu na narednim Igrama?

Moj sam nastup je bio zaista dobar, i oko toga su se složili i sami treneri koji su bili pristuni, jedino je suđenje bilo malo diskutabilno celog dana, ne samo u mom meču, već u svim mečevima, ali to smo i očekivali donekle jer suđenje na IJF takmičenjima i na takmičenjima ovakvog koncepta se uvek donekle razlikuje. Ali sam zadovoljna rezultatom i što je na kraju moj nastup tog dana bio dovoljan za finale.
Šta bi izdvojila kao ključne razlike u nastupu na Mediteranskim igrama i nastupu na Olimpijskim igrama?

Razlika je velika pre svega zbog toga gde je takmičenje održano, jer sam Japan je poznat po perfektnoj organizaciji bilo čega a posebno OI, dok MI predstavljaju koncept OI samo u manjoj verziji, tako da se sam duh OI može u nekim segmentima doživeti na MI, ali iako je ovo lepo iskustvo, OI su ipak kruna svačije karijere, pa i moje.