Fudbalska utakmica stoleća!
Olimpijske igre u Helsinkiju 1952. godine su bile sedmo učešće sportista naše zemlje. Reprezentacija Jugoslavije se takmičila u 11 sportova i osvojila 3 medalje, 2 srebrne i 1 zlatnu.


Jedna od dve srebrne medalje osvojena je u fudbalu. Na fudbalskom turniru učestvovalo je 25 zemalja. Reprezentacija Jugoslavije je na ovom turniru odigrala šest utakmica (uključujući i ponovljenu sa SSSR-om), od kojih je u četiri pobedila, u jednoj odigrala nerešeno i zabeležila jedan poraz, nažalost u finalu. Jugoslavija je postigla ukupno 26 golova, a primila 13. Najbolji strelac u reprezentaciji na ovom turniru je bio Branko Zebec sa čak 7 postignutih golova.

Meč Jugoslavije i Sovjetskog Saveza u osmini finala je nazvan utakmicom stoleća zbog neizvesne političke situacije između ove dve zemlje, preciznije Josipa Broza Tita i Josifa Staljina.


Naša reprezentacija je vodila tokom cele utakmice, međutim SSSR je uspeo da izjednači rezultat na 5:5 što je značilo da meč treba da se ponovi. Po rečima Stjepana Bobeka koji je bio u sastavu reprezentacije, naša zemlja je primila 4 gola u poslednjih dvadesetak minuta utakmice. Dva dana kasnije u 19h na stadionu Tampere, poznatom i kao Ratina stadion, ove dve reprezentacije su ponovo odmerile snage.

Za Jugoslaviju su tada igrali: Vladimir Beara, Branko Stanković, Tomislav Crnković, Zlatko Čajkovski, Ivan Horvat, Vujadin Boškov, Tihomir Ognjanov, Rajko Mitić, Bernard Vukas, Stjepan Bobek i Branko Zebec. Selektor je bio Aleksandar Tirnanić.


Čuvena priča vezana za ponovljeni meč je bila da je SSSR došao do prednosti već u 6. minutu, ali da je Jugoslavija sa Rajkom Mitićem, Zlatkom Čajkovskim i Stjepanom Bobekom na čelu preokrenula utakmicu. Krajnji rezultat duela bio je 3:1 za Jugoslaviju.

Igrači Sovjetskog Saveza su iste večeri poslati brodom nazad za Lenjingrad, a Staljin je zabranio da rezultat utakmice bude javno objavljen. Rezultat je izašao u novinama tek godinu dana kasnije, nakon Staljinove smrti. Lider Sovjetskog Saveza je nakon Olimpijskih igara odlučio da se moskovski vojni klub ugasi. To je mnoge fudbalere primoralo da se prebace u druge klubove, neke čak da promene profesiju. Jedan od onih koje je promenio profesiju je upravo Bobrov, strelac tri gola u prvoj utakmici, koji se okušao u hokeju i postao reprezentativac.Foto: reprezentacija.rs