Džordž Ajzer - Dokaz da ništa nije nemoguće!
Džordž Ajzer rođen je 30. avgusta 1870. godine u Kilu, Nemačka. Sa porodicom je emigrirao u SAD i to u Denver, Kolorado kada je imao 14 godina. Njihov izbor grada nije bio začuđujući kako je ovo bila popularna destinacija za nemačke migrante. Džordž se potom odselio u Sent Luis u Misuriju gde se zaposlio kao knjigovođa u lokalnoj građevinskoj kompaniji. Često je nakon posla odlazio na treninge gimnastike u lokalni klub Concordia Turnverein Saint Louis. Zašto je priča o Džordžu Ajzeru toliko posebna? U nekom trenutku svoje mladosti Ajzer je izgubio veći deo leve noge u železničkoj nesreći. Zamenjena je drvenom protezom koja je omogućavala fizičke aktivnosti poput trčanja i skakanja, samim tim i pripreme za nastup na predstojećim Olimpijskim igrama koje su održane 1904. godine u Sent Luisu.


Igre u Sent Luisu su bile treće po redu Olimpijske igre na kojima su se po prvi put dodeljivale zlatna, srebrna i bronzana medalja za prva tri mesta. Program Igara je i dalje bio konfuzan stoga su takmičenja bila raspoređena u par meseci. Izuzetak nije bila ni gimnastika, te su nadmetanja bila podeljena u dva niza događaja, u periodu 1-2. jula i 29. oktobra. Ajzer se takmičio u oba takmičarska seta, međutim u prvom nije imao zavidne rezultate. U oktobru, njegov nastup mu je doneo čak 6 medalja, od kojih su 3 bile zlatne, 2 srebrne i 1 bronzana medalja. Zlato je osvojio u disciplinama razboj, preskakanje konja, penjanje uz uže, srebro u na konju sa hvataljkama i u višebojskom takmičenju od četiri discipline, dok je bronzu osvojio u disciplini vratila. Preskok je u to vreme zahtevao od sportista da trče i skaču sa velike udaljenosti i visine čak i bez pomoći odskočne daske. Glavni rival mu je bio Anton Hajda koji je takođe osvojio 6 odličja, no, postavlja se pitanje da li se rezultati mogu uporediti s obzirom da je Ajzer iste postigao sa jednom drvenom nogom. Do 2008. godine, on je bio jedini takmičar sa veštačkom nogom koji se nadmetao na Olimpijskim igrama, do nastupa plivačice Južne Afrike, Natali Du Toj.


Posle svog olimpijskog uspeha, Ajzer je nastavio da se takmiči za Konkordiju, a klub je pobedio na međunarodnom mitingu 1908. u Frankfurtu u Nemačkoj i na nacionalnom mitingu 1909. u Sinsinatiju, Ohajo. Preminuo je 6. marta 1919. u Denveru.Foto: https://olympics.com/