Četiri zlatna odličja za 22 godine olimpijske karijere - Pol Radmilović
Pol Radmilović rođen je 05. marta 1886. godine u Kardifu, Vels. Otac mu je bio sa naših prostora dok mu je majka bila irkinja. Za nacionalnu vaterpolo reprezentaciju Velsa debitovao sa samo 15 godina 1901. i u to vreme bio je najmlađi internacionalni igrač u istoriji sporta.

Radmilović se takmičio za reprezentaciju Velike Britanije na Olimpijskim igrama i to čak 6 puta, uključujući i Olimpijske međuigre 1906. godine na kojima je debitovao. Bio je takmičar u plivanju i vaterpolu. Prvu, zlatnu medalju osvojio je 1908. godine u plivačkoj disciplini štafetne trke 4 x 200m, iste godine osvojio je zlato i u vaterpolu. Zaslužan je za osvajanje zlatne medalje 1920. godine u Antverpenu postigavši pobednički gol protiv Belgije. Četiri puta je bio kapiten vaterpolo tima, a pored dve navedene medalje, osvojio je još jedno zlatno odličje u vaterpolu na Igrama 1912. godine. Skoro 30 godina takmičio se u međunarodnom plivanju i vaterpolu, a još uvek je bio aktivan plivač sedamdesetih godina svog života. Takođe je bio kompetentan igrač golfa i fudbala. Njegovo poslednje učešće bilo je 1928. godine kada je imao 42 godine, međutim, poslednje odličje osvojio je u Anverpenu 1920. Radmilovićev rekord od četiri zlatne medalje za Veliku Britaniju oborio je ser Stiv Redgrejv osvajanjem svoje pete titule na Letnjim olimpijskim igrama 2000. u Sidneju.

Nakon završetka sportske karijere bavio se hotelijerstvom i vodio hotel Imperijal u Vestonu na Meru gde je i preminuo, 1968. godine.


Foto: Wales online