Kako je Veljko Narančić sačuvao kontinuitet učešća naše zemlje na Igrama
Olimpijske igre u Los Anđelesu su jedne od Igara na kojima je uvedeno dosta noviteta. Naime na ovim Igrama prvi put su proglašavani pobednici posle svake discipline, a ne poslednjeg dana Igara kao do tada. U ceremoniju proglašenja najboljih prvi put je uvedeno pobedničko postolje i podizanje državnih zastava. U Los Anđelesu je izgrađeno i prvo olimpijsko selo sa 550 dvosobnih kućica za muškarce, dok su učesnice Igara stanovale u hotelu. Na ovim Igrama precizno je definisan princip amaterizma kao posledica proglašavanja Pava Nurmija, finskog sportiste, za profecionalca i zabranom njegovog daljeg učešća na Olimpijskim igrama.

Velika ekonomska kriza prepolovila je broj učesnika, jer mnoge zemlje nisu mogle da pošalju svoje sportiste na takmičenje. U istoj situaciji je bila naša zemlja. Jugoslovenski olimpijski komitet nije bio zainteresovan za učešće na Igrama zbog visokih troškova dugog putovanja do zapadne obale SAD, iako smo imali kandidate za medalje, pogotovo kada je gimnastika u pitanju. Srećom, nisu svi delili mišljenje JOK-a. Dvojica naših atletičara su odlučila da se delimično o svom trošku upute na Olimpijske igre. Bili su to dr Veljko Narančić, zubar iz Zagreba i Vilim Mesner, tada službenik Ministarstva. Obojica su se bavila bacačkim disciplinama i bili višestruki prvaci države i Balkana. Obojica su bili učesnici na Olimpijskim igrama, Narančić u Parizu 1924, a Mesner u Amsterdamu 1928. Za Igre ih je prijavio Milivoje Naumović, jugoslovenski konzul u San Francisku nakon što su doputovali u SAD kao članovi brodske posade. Međunarodni olimpijski komitet (MOK) prihvatio je ovu prijavu, sa odoberenjem Zigfrida Edsterma, predsednika Međunarodne atletske federacije. Iteresantno je to da je JOK uputio protest MOK-u, što je Narančiću dozvoljen nastup iako ga nacionalni komitet nije prijavio. Zbog toga se predsednik MOK-a, Anri de Bajle-Latur na sednici u Beču 1933. izvinio Jugoslovenskom olimpijskom komitetu. Mesner se povredio i na kraju nije bacao koplje, stoga ga nema na listi učesnika Igara, a zbog dugog iscrpljujućeg puta Narančić nije postigao zapaženiji rezultat, međutim sačuvao je kontinuitet učešća naše zemlje na Igrama.

Prilikom svoje posete Los Anđelesu Narančić je iskoristio priliku da proputuje SAD i upozna se sa poznatim naučnikom Nikolom Teslom i obavi jedan kratak razgovor sa njimu u hotelu u kojem je Tesla boravio.