Nezaboravna maskota Adriana
Kada kažemo maskota SR Jugoslavije, prva asocijacija nam je Vučko sa ZOI u Sarajevu 1984. godine. Međutim, ne smemo zaboraviti Adrianu, sredozemnu medvedicu, maskotu Mediteranskih igara u Splitu 1979. godine. Ali zašto baš morska medvedica?
Kao što to uvek biva, bilo je neophodno razviti vizuelni lik Igara. Dakle, bilo je neophodno osmisliti logotip, piktograme, program boja, maskotu i druge ostale vizualne komunikacije. Angažman za celokupan posao dizajna dobio je Centar za individualno oblikovanje u Zagrebu zajedno sa Timom za vizualne komunikacije. I dan danas ne možemo sa sigurnošću da kažemo ko je bio u potpunosti idejni tvorac ove divne morske životinje kao maskote Mediteranskih igara u Splitu, ali za predlog svakako možemo zahvaliti naučniku i okeanografu Žak Kustou i dr Valter-Vori Laliću. Ono što je sigurno da je razlog izbora zaista opravdan. Sredozemna medvedica, inače iz porodice tuljana, je ugrožena vrsta i njeno stanište je trenutno uz obale Alžira, Grčke, Zapadne Sahare, Mauritanije, Portugala, Turske i Hrvatske. Samim tim ovo je životinja koja spaja tri kontinenta Afriku, Aziju i Evropu, čije zemlje sa izlazom na Sredozemlje čine Međunarodni komitet Mediteranskih igara. Na konkursu za izbor dizajnera maskote pobedio je Oskar Kogoj, industrijski dizajner. Kako je morska medvedica u to vreme već bila ugrožena bilo je prilično teško videti je, šta više nisu postojale ni dobre fotografije ni film koji bi dizajneru pomogli pri radu, stoga je angažovana ekipa ljudi koja je tragala za njom. Adriana je na kraju nastala na temelju priča i uspomoć Oskarove mašte. U sklopu emisije Zagrebačke televizije „Nedjeljno popodne" organizovano je takmičenje za izbor imena maskote. U žiriju su bili Miljenko Smoje, Antonini Amižić, dr. Stjepan Jukić, Oskar Kogoj i Ivo Jurišić. Žiri je sa Miljenkom Smojem na čelu od 8000 pristiglih predloga izabrao ime „Adriana".
Morska medvedica je nažalost i dan danas ugrožena vrsta, ali smatra se da je Adriana najbolje vizuelno rešenje velikih takmičenja u SFRJ.Autor: Sara Đurković

Foto: https://www.70yearsmg.com/