Alžir – Dvostruki domaćin Mediteranskih igara
U periodu od 25. juna do 6. jula, alžirski grad Oran biće mesto održavanja Mediteranskih igara. Alžir će po drugi put u istoriji biti domaćin takmičenja. Prvi put, Igre su održane 1975. godine u glavnom gradu. Tada je prestonica primila više od 2400 sportista koji su predstavljali 15 različitih nacija. Na VII Mediteranskim igrama, Jugoslavija je poslala 300 sportista od kojih su 241 bili muškarci, a 59 žene. Osvojene su 64 medalje od čega su 25 bile zlatne, 26 srebrne i 13 bronzanih. Time je naša zemlja sebi obezbedila 4. mesto u ukupnom plasmanu.
Rukomet se ponovo pojavljuje u takmičarskom programu Igara nakon pauze 1971. godine. Rukometni tim Jugoslavije je na briljantan način osvojio zlato i time postao dvostruki prvak Mediternskih igara od trenutka prvog uključivanja rukometa u takmičarski program.
Jugoslavija je kao i uvek u ekipnim sportovima osvojila veliki broj medalja, ali posebno su se istakli košarkaši koji su osvojili treće uzastopno zlato, ukupno četvrto od početka učešća na Igrama. Muški i ženski odbojkaški tim su se okitili zlatnim odličjem, dok su vaterpolisti osvojili srebrnu medalju.
U individualnim sportovima je takođe osvojen izuzetan broj medalja, u kojima su prednjačili atletičari i rvači, međutim ni ostali individualni sportovi nisu zaostajali.
Detaljne rezultate možete pogledati na sledećem linku: https://olimpijskimuzej.rs/sr/rezultati/mediteranske-igre
Pet gradova potpisalo je zvaničnu deklaraciju o kandidaturi za domaćina Mediteranskih igara 2021, dva iz Afrike i tri iz Evrope. Konačni kandidati su bili Oran i Sfaks (Tunis). Oran je pobedio sa 51-17 nakon glasanja. Zbog pandemije COVID-19 virusom, Igre su odložene za 2022. godinu.
Alžirska vlada je uložila izuzetne napore da izgradi sportska borilišta koji ispunjavaju međunarodne standarde. Takođe je modernizovana i dovela postojeću infrastrukturu na potreban nivo. Grad je takođe izgradio Mediteransko selo. Novi okrug u Oranu, koji se prostire na 36 hektara - što je ekvivalentno 55 fudbalskih terena - može da primi skoro 4.300 sportista i zvaničnika tima. Opremljen je raznovrsnom infrastrukturom i sadržajima, odnosno pet sportskih hala, četiri restorana i poliklinike i nekoliko sportskih terena za trening. Svi sadržaji koji su na raspolaganju nude članovima misije besprekorno mesto za život.
Tokom 2019. godine je izgrađen potpuno novi Olimpijski stadion sa 40.000 mesta koji će biti domaćin fudbalskih i atletskih takmičenja, i naravno ceremonije otvaranja i zatvaranja Igara. Štaviše, stadion ima hibridni teren, mešavinu prirodne trave i sintetičkih vlakana.
U Oranu će ove godine učestvovati 26 nacija i očekuje se da će, drugi po redu najveći grad Alžira primiti približno 6000 sportista koji će se takmičiti u 24 sporta.
Srbiju će predstavljati 161 sportista. Manja odstupanja u ovom broju su moguća, s obzirom da je neophodno da sportisti ispune interne kriterijume OKS-a za nastup na Igrama, kao i da broj prijavljenih sportista po disciplinama bude dovoljan. Konačna poimenična prijava tek predstoji, tako da se u ovom momentu još uvek ne znaju imena sportista koji će našu zemlju predstavljati u Oranu, rekla je Nataša Janković, šef misije.

Autor: Sara Đurković