Prvi rođendan Virtuelnog olimpijskog muzeja!

U sredu, 23. februara 2022. godine Olimpijski komitet Srbije proslavio je svoj 112. rođendan, ujedno i godišnjicu od puštanja u rad sajta Virtuelnog olimpijskog muzeja. U periodu od godinu dana sajt je posetilo preko 10.000 ljudi. Pored fotografija, novinskih članaka i eksponata Olimpijskog muzeja sajt obiluje i raznim zanimljivim pričama i videima vezanim za učešće naše zemlje na Letnjim i Zimskim olimpijskim igarama, kao i Mediteranskim igrama. Kroz istoriju možete pratiti i rezultate naših olimpijaca. Olimpijski muzej ima za cilj da očuva olimpijsku baštinu naše zemlje i upozna širu publiku sa istorijatom olimpizma i olimpijskog pokreta kao i njihovim značajem u našoj sredini od Kraljevine Srbije do danas. 

Zahvaljujući nastupima naših sportista na međunarodnoj sportskoj sceni muzej uspeva da oblikuje jednu sveobuhvatnu priču koja informiše, edukuje i daje inspiraciju kako sportistima tako i široj javnosti. Tokom 2021. godine Olimpijski muzej je u saradnji sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti organizovao izložbu pod imenom „Put pravih vrednosti“, koju je sada moguće posetiti i virtuelno na sledećem linku: https://olimpijskimuzej.rs/virtualtour/ Izložba je gostovala i u Narodnom muzeju Zrenjanina, takođe je u planu gostovanje u još gradova širom naše zemlje. Izložbe je posetilo više od 8.000 ljudi.

O značaju istorije olimpizma, sažete na jednom mestu, odnosno sajtu Virtuelnog olimpijskog muzeja, porazgovarali smo sa našim olimpijcima džudistom Aleksandrom Kukoljem i veslačima Martinom Mačkovićem i Milošem Vasićem, učesnicima OI Tokio 2020.

Veslački tandem dvojca bez kormilara smatra da je osnivanje Virtuelnog olimpijskog muzeja sjajan poduhvat jer je, kako kažu, bitno da čovek zna svoju istoriju i korene, kao i rezultate i progres olimpijskog tima kroz istoriju. Ujedno je, po njihovim rečima, šansa da se nađe inspiracija u prošlosti, koja je fascinantna, kao i mogućnost da se sportisti ugledaju na nekadašnje, pa i trenutne članove olimpijskog tima koji imaju slične snove i ciljeve što u sportskoj karijeri, što u životu. Isto mišljenje deli i džudista Aleksandar Kukolj „Smatram da je iz više razloga bitno da se naša istorija olimpizma nalazi na jednom mestu. To je naše sportsko nasleđe i nešto što bi trebalo da se pamti, sa druge strane nama aktuelnima, pa i budućim sportisitima je ujedno i motivacija.“

Kako svaki eksponat i fotografija ima neku svoju priču, naše olimpijce smo pitali koji je to događaj koji će pamtiti ceo život, koja je njihova priča.

„Jedan trenutak koji bih izdvojio jeste kada smo se plasirali u finale. To je za mene bio jako radostan momenat i veliki deo našeg cilja koji smo ispunili.“ odgovorio je Martin Mačković.

Po Vasićevim rečima, njegovo prvo učešće na Igrama u Londonu je bilo nešto najlepše što je doživeo. Sa samo dvadeset i jednom godinom dobio je priliku da upozna vrhunske sportiste koje je do tada gledao samo na tv-u, dok je Aleksandru u sećanju ostao urezan nastup na Igrama u Riu 2016. godine. Naime, Kukolj je otputovao u Brazil zajedno sa našom vaterpolo ekipom i najviše vremena je provodio sa njima. Po njegovim rečima, njihov timski odnos mu je davao osećaj moći i od njih je crpeo veliku količinu pozitivne energije. Kako je vreme odmicalo i kako su se timu pridruživali i ostali članovi misije, naš džudista je doživeo ostale sportiste kao saborce u borbi za svoju zemlju. Po njegovim rečima, svaka borba ili pobeda njegovih saboraca na drugom frontu davala mu je neku posebnu snagu.

Naš kratak razgovor sa olimpijcima završili smo pitanjem da li možemo očekivati njihovo učešće na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine. Od sve trojice smo dobili potvrdan odgovor i pregršt pozitivnih reči.

„Imamo stvarno veliku motivaciju i želimo da je krunišemo medaljom u Parizu.“ rekao je Vasić.

Kroz Virtuelni olimpijski muzej nastavićemo da digitalizujemo olimpijsko nasleđe naše zemlje i tako ga učinimo dostupnim svim ljubiteljima sporta, olimpizma i istorije.


Autor: Sara Đurković