Prvo olimpijsko zlato naših vaterpolista!
Naša zemlja danas važi za svetsku velesilu u vaterpolu, a svoj uspeh kroji još od prve olimpijske medalje koja je osvojena davne 1952. godine na Igrama u Helsinkiju. U Helsinkiju naši vaterpolisti osvajaju srebnu medalju. Isti uspeh ponavljaju i na Igrama u Melburnu 1956. godine, kao i na Igrama u Tokiju 1964. godine. 
Četiri godine kasnije na Olimpijskim igrama u Meksiko Sitiju naša vaterpolo reprezentacija osvaja prvo olimpijsko zlato. Put do zlata nije bio lak. Velika borba se odigrala već u grupnoj fazi takmičenja. Olimpijski turnir u vaterpolu počeo je utakmicama u grupnoj fazi. U dve grupe bilo je raspoređeno 15 reprezentacija, a prve dve reprezentacije iz svake grupe izborile bi plasman u polufinale. U prvoj grupi polufinale su izborile reprezentacije Mađarske i SSSR. U drugoj grupi, u kojoj su bili naši vaterpolisti, vodila se velika borba. Kao prva u grupi, Italija je obezbedila svoje mesto u polufinalu, a naša reprezentacija se do poslednje utakmice u grupnoj fazi borila za polufinale. U toj utakmici, našima je trebala pobeda od bar 13 golova razlike protiv Japana za plasman u polufinale. Fantastičnom igrom i pobedom od 17:2, Jugoslovenski vaterpolisti zakazali su susret sa Mađarima. Viđena je velika borba u ovom duelu, posebno u prve tri četvrtine. Reprezentacija Mađarske golom prednosti (5:4) ulazi u poslednju četvrtinu, ali onda sledi preokret i fantastična igra naših. Serijom od 4:0 dolazimo do vođstva i konačnim rezultatom od 8:6 stižemo do finalne utakmice. Megdan sa reprezentacijom SSSR-a odigran je 25. oktobra 1968. godine. 
U finalu je viđena odlična igra obe reprezentacije. Jugoslavija je vodila većim delom utakmice, ali je tek u trećoj četvrtini uspela da se odvoji i da povede sa 8:6. Uroš Marović donosi vođstvo od 9:6. Na samo nekoliko minuta pre kraja činilo se da je sve gotovo i da se zna oko čijeg vrata će zlato zasijati. Međutim SSSR se nije predao tako lako. Samo 5 sekindi pre kraja utakmice, uspeli su da izjednače. Fantastičnu igru u produžecima nastavio je Uroš Marović, koji je u prvim minutima produžetaka postigao dva gola. Jaka odbrana naših ostala je nesavladana do kraja utakmice. Pobedom od 13:11 osvojeno je prvo olimpijsko zlato u našoj vaterpolo istoriji. 
Kreatori zlatnog uspeha su: Mirko Sandić, Dejan Dabović, Uroš Marović, Đorđe Perišić, Zdravko Hebel, Ozren Bonačić, Ronald Lopatni, Ivo Trumbić, Miroslav Poljak, Karlo Stipanić, Zoran Janković, Selektor Aleksandar Sajfert i trener Čorić.