Spiridon Luis - Pobednik prvog olimpijskog maratona

Prva maratonska trka održana je 10. aprila 1896. godine tokom Olimpijskih Igara u Atini. Start trke bio je u selu Maraton, a dužina je bila 40km. Bilo je 17 učesnika, od toga 12 Grka i 5 stranaca. Među njima je bio i Spiridon Luis. Sama trka počela je 14 časova i završena je pobedom Spiridona, koji je je razdaljinu od 40 km pretrčao za 2h 58min i 50 sekundi. Pobedom u ovoj trci dobio je status nacionalnog heroja, iako prethodno nije bio zapažen i favorizovan obzirom da je u kvalifikacionoj trci bio peti.

Spiridon je rođen 12. januara 1873. godine u selu Marusi, koje je danas predgrađe Atine. Bio je običan čovek iz naroda, pastir i prodavac mineralne vode, zbog čega je nazivan vodonošom. Njegova skromnost pokazala se još jednom nakon same pobede kada je dobio mogućnost da bira nagradu. Iako je imao mogućnost da izabere kuću, imanje, drago kamenje i dr. njegova želja je bila da dobije konja i kola kako bi mogao da nastavi da se bavi svojim poslom. Kasnijih godina je postao seoski policajac i tokom tog perioda je čak i uhapšen zbog sumnje da je lažirao određena vojna dokumenta. Nakon godinu dana zatvora je oslobođen, međutim izgubio je posao.

Luis nije bio sportista, njegovu spremnost za trku duguje svom poslu, odnosno obavezi da svakodnevno transportuje svežu vodu do Atine. To je bio njegov trening izdržljivosti. Još jedan pokazatelj koliko je bio jednostavan i amater jeste njegova burna reakcija nakon pobede kada je trebalo da dobije masažu nogu. Naime, on je istu odbio rekavši da je to sramota i da želi što pre natrag u Marusi kako bi proslavio pobedu sa svojim prijateljima.

Još jednu zanimljivu priču podelio je njegov unuk, a vezana je za anegdotu o čaši vina. Postojala je priča da je u toku trke Spiridon popio čašu vina što nije tačna informacija već da je od svoje devojke tokom trke dobio polovinu pomorandže, a potom od svog budućeg tasta čašu konjaka i to na manje od 10km od cilja.

Ostao je olimpijska legenda i bio je gost Organizacionog odbora na Igrama 1936. godine u Berlinu. Tokom ceremonije otvaranja bio je jedan od predstavnika grčkog tima, a primio ga je Adolf Hitler. Spiridon Luis, pobednik prvog olimpijskog maratona 1896. godine, predao je Fireru maslinovu grančicu ubranu na planini Olimp.

Spiridon je umro 26. marta 1940. godine, nekoliko meseci pre nego što je italijanska vojska napala Grčku.

 Olimpijski stadion 2004. godine izgrađen je u blizini Marusija i po njemu je i dobio ime.