Jovan Ružić - Prvi jugoslovenski fudbalski reprezentativac!
Jovan Ružić je bio prvi srpski i jugoslovenski fudbalski reprezentativac iz Beograda, kasnije fudbalski sudija i sportski funkcioner. Rođen je 12. decembra 1898. godine.

Bio je jedan od pionira ovog sporta i pripadao je generaciji fudbalera koja je udarila temelj danas najpopularnijem sportu u našoj zemlji.

Svoju karijeru počeo je 1911. godine u ,,Srpskom maču’’, da bi godinu dana kasnije prešao u FK Slavija. Bio je jedan od osnivača i prvih igrača Velike Srbije. Prvu zvaničnu utakmicu je odigrao sa samo 15 godina, upravo ovde.

Zbog početka Velikog rata (I svetskog rata) nažalost nije stigao da pokaže svoje fudbalsko umeće, a 1915. godine sa srpskom vojskom pešice prelazi u Albaniju. Srećom, odlazi u Francusku sa još 2000 mladih Srba. U Francuskoj počinje da se obrazuje u gimnaziji u Sent Etjenu, ujedno da igra fudbal i u Sent Etjenu i u Nici. Kao student prava trenirao je u Parizu.

Jovan je bio naš prvi fudbaler koji je u Francuskoj zaigrao kao prvotimac. Bio je jako popularan među navijačima, čak je nazvan i ,,topovsko đule’’ zbog izuzetno snažnog šuta, za šta je mogao da potvrdi i jedan od sportskih funkcionera koji se nakon Ružićevog pogotka onesvestio. Kada mu se Ružić izvinio funkcioner mu je odgovorio: „Tamo gde lete topovska đulad mora neko i da pogine.“

Postao je član SK Jugoslavija iz Beograda 1919. godine. U okviru ovog kluba igrao je na svim pozicijama sem na poziciji golmana.

Kao član reprezentacije učestvovao je na Olimpijskim igrama u Antverpenu 1920. godine. Tu je fudbalska reprezentacija izgubila od Čehoslovalčke rezultatom 7:0. Četiri dana kasnije, u istom gradu igrali su utešnu utakmicu protiv Egipta, igubili su 4:2, od toga je Ružić dao jedan gol. Uz to, odigrao je 5 utakmica za gradsku selekciju Beograda.

Među prvima je položio sudijski ispit i od 1921. godine sudio je 950 mečeva.

Osim fudbala, oprobao se i u atletici, bio je propagator hazene i rukometa, bio je pokretač ragbi sekcije pri SK Jugoslavija.

Poslednji fudbalski meč je odigrao 1924. godine u Beču, iako je dobio ponudu da igra za njih Ružić je odbio.

Diplomirao je 1925. godine na pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu i do 1957. godine radio je kao pravni savetnik u ŽTP.

Preminuo je 25. septembra 1973. u Beogradu.