Pilot projekat ,,Promocija olimpijskih vrednosti: poštovanje, prijateljstvo i izuzetnost"

Olimpijski komitet Srbije u saradnji sa Ministarstvom prosvete, a uz pomoć Olimpijske solidarnosti, u protekloj godini je sproveo pilot projekat ,,Promocija olimpijskih vrednosti: poštovanje, prijateljstvo i izuzetnost“. Cilj projekta  je ostvarivanje olimpijskog ideala – izgradnja boljeg i humanijeg društva kroz sport, pomoću nastavnog plana koji koristi sportsku pedagogiju i čiji je fokus na učenju koje se zasniva na vrednostima. U projektu je učestvovalo preko 10.000 učenika i 600 nastavnika iz 51 osnovne škole.

Pilot projekat ,,Promocija olimpijskih vrednosti: poštovanje, prijateljstvo i izuzetnost“ započet je u septembru mesecu organizacijom seminara za predstavnike 51 Osnovne škole iz 17 okruga širom Srbije. Na seminarima održanim u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, svi prisutni su se upoznali sa konceptom i zadacima projekta.

Projekat je realizovan uz pomoć materijala iz udžbenika Olimpijskog obrazovanja, interaktivnih edukativnih postera, kao i različitih digitalnih resursa među kojima se posebno ističu „Virtuelni olimpijski muzej” i mobilna aplikacija „Treningo” Olimpijskog komiteta Srbije.

Učešće u pilot projektu uzeli su učenici četvrtog i petog razreda. Sve škole učesnice imale su isti zadatak, da pošalju jedan završni kreativni rad na temu ,,Olimpijski dan“, da pokažu koliko su učenici bili aktivni koristeći TreninGO aplikaciju i da što bolje reše Olimpijski kviz znanja.

Stručna komisija je po unapred određenim kriterijumima odabrala pet finalista - Osnovne škole: ,,Raška“ iz Raške, ,,Olga Milošević“ iz Smederevske Palanke, ,,Jovan Jovanović Zmaj“ iz Novog Pazara, ,,Dositej Obradović“ iz Zrenjanina i ,,Čibukovački partizani“ iz Kraljeva.

Veliko finale održano je 12. decembra u osnovnoj školi ,,Ujedinjene nacije“ iz Beograda. Sa decom su se družili naši proslavljeni sportisti, Milica Đuričić, Živko Gocić i Zorana Arunović. Svaki tim brojao je 12 članova, a osim takmičara, svaka škola dobila je mogućnost dovođenja navijača koji su se nadmetali u fer plej navijanju. Takmičarski deo ocenjivan je kroz posebno pripremljen kviz znanja, kreativne zadatke i fizičku aktivnost.

Za sve finaliste obezbeđene su vredne nagrade, a u veoma neizvesnom i uzbudljivom nadmetanju, pobedu je odnela Osnovna škola  „Olga Milošević” iz Smederevske Palanke. Drugo mesto pripalo je Osnovnoj školi  „Dositej Obradović” iz Zrenjanina, dok je treće mesto osvojila Osnovna škola „Čibukovački partizani” iz Kraljeva.

Svi učesnici projekta pokazali su zavidan nivo znanja, veština i kreativnosti i na najbolji mogući način promovisali su olimpijske vrednosti i olimpijski moto: „Brže, više, jače – zajedno”.