Peking 2022
Otvaranje: 4. februar 2022.
Zatvaranje: 20. februar 2022.
Zemalja: 91
Učesnika: 2828
Sportova: 7
Disciplina: 15
Ove godine održane su prve Zimske olimpijske igre u Narodnoj Republici Kini.
Peking će po drugi put biti domaćin Olimpijskih igara. Iako je 2008. godine bio domaćin Letnjih olimpijskih igara, ovog puta Peking će imati čast da ugosti najbolje sportiste sveta zimskog sporta. Time, Peking postaje jedini grad u istoriji olimpizma koji je organizovao i Letnje i Zimske olimpijske igre. 
Kako se u poslednjih nekoliko godina startegija MOK-a ogleda i u održivosti Olimpijskih igara, organizatori Zimskih igara u Pekingu su se vodili tim načelom. Čuveni stadion „Pričje gnezdo“ na kojem je 2008. godine, održana jedna od najspektakularnijih Cermonija otvaranja, još jednom će imati istu namenu. Žang Jimou, koji je režirao ceremonije otvaranja i zatvaranja Igara u Pekingu 2008. godine, ponovo će biti na čelu tima zaduženog za ceremonije Zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara. Ovaj 71-godišnjak je tako postao prvi čovek koji je režirao ceremonije i Letnjih i Zimskih igara, dok Peking ulazi u istoriju kao prvi dvostruki olimpijski grad. 
Neodoljiva panda Bing Dven Dven (Bing Dwen Dwen) je zvanična maskota ovogodišnjih Zimskih olimpijskih igara. „Bing“ na mandarinskom kineskom jeziku znači LED i simbolizuje čistoću i snagu, dok „Dwen Dwen“ na kineskom jeziku označava DECU. Maskota označava jačinu i snagu uma sportista, ali u isto vreme označava i olimpijski duh. Kostim koji Bing Dven Dven nosi podseća na kostim astronauta, i to nije slučajno! Na ovaj način ističe se važnost novih tehnologija koje donose budućnost sa beskrajnim mogućnostima. I da li ste primetili da ima srce na svojoj levoj šapi? Ovo srce predstavlja gostoprimstvo koje Kina neguje kao dobar domaćin. 
Najuspješnije zemlje prema osvojenim zlatnim medaljama su Norveška, Nemačka i Kina.
Norveška je osvojila 16 zlatnih medalja, kao i osam srebrnih i 13 bronzanih. Potom sledi Nemačka sa 12 zlatnih medalja, deset srebrnih i pet bronzanih. Takmičari Kine su se okitili sa devet zlatnih odličja, četiri srebrna i dva bronzana.
Od zemalja iz regiona Slovenija je jedina stigla do medalja. Sportisti Slovenije su prema broju osvojenih medalja zauzeli 15. mesto, osvojivši ukupno sedam odličja, dva zlata, tri srebra i dve bronze.
Sledeće Zimske olimpijske igre održaće se od 6. do 22. februara 2026. godine u italijanskim gradovima Milano i Cortina d'Ampezzo

Našu zemlju na ovim Zimskim olimpijskim Igrama predstavljalo je dvoje sportista, oboje u alpskom skijanju, Nevena Ignjatović i Marko Vukićević. Zastavu Republike Srbije na Ceremoniji otvaranja Igara nosio je Marko Vukićević.