Soči 2014
Otvaranje: 7. februar 2014.
Zatvaranje: 23. februar 2014.
Zemalja: 88
Učesnika: 2780 
Sportova: 7
Disciplina: 15

Soči je izabran za domaćina Zimskih olimpijskih igara 4. jula 2007. godine ispred južnkorejskog grada Pjongčanga i austrijskog Salcburga na 119. zasedanju MOK-a u Gvatemali. Ovo je bio prvi put da Rusija organizuje Zimske olimpijske igre (Sovjetski Savez je prethodno organizovao Letnje olimpijske igre 1980. u Moskvi). Soči je jedno od najvećih i najlepših letovališta u Rusiji, locirano na obali Crnog mora, 1600 km južno od Moskve, glavnog grada Rusije. Oko 415000 stanovnika živi u Sočiju, a godišnje oko 4 miliona turista poseti ovu oblast. Put olimpijske baklje bio je najduži u istoriji Zimskih olimpijskih igara, a plamen je nosilo 14.000 ljudi i on je više od četiri meseca putovao kroz 2.900 gradova i mesta. Igre su se organizovale u dve oblasti, obalskoj i planinskoj. Bile su to najkompaktnije igre ikada, s obzirom da su obalska i planinska oblast udaljene svega 30 minuta vožnje. Olimpijski park je izgrađen na obali Crnog mora gde su se održavali svi sportovi na ledu. Planinska oblast je bila domaćin skijaških i sankaških sportova.

Zvaničan slogan Igara bio je „Toplo. Hladno. Tvoje.“ (što oslikava nacionalni karakter Rusije), a za maskote su izabrani snežni leopard, polarni medved i zec.

Takmičenje je održano u 7 sportova i 15 disciplina. Prvi put u istoriji Zimskih olimpijskih igara, žene su se takmičile u ski skokovima. Neke od novih disciplina koje su bile prezentovane u Sočiju su paralel slalom i „slopestyle“ u snoubordu, „halfpipe“ i „slopestyle“ u skijanju, kao i timska takmičenja u umetničkom klizanju i sankanju.

Sportisti koji su učestvovali:

Alpsko skijanje: Marko Vukićević, Nevena Ignjatović 

Biatlon: Milanko Petrović

Bob: Vuk Rađenović, Aleksandar Bundalo

Skijaško trčanje: Ivana Kovačević, Rejhan Šmrković

Snoubord: Nina Micić