Lejk Plesid 1980
Otvaranje: 13. februar 1980.
Zatvaranje: 24. februar 1980.
Zemalja: 37
Učesnika: 1072 (839 M, 233 Ž)
Sportova: 6
Disciplina: 10

Lejk Plesid je 1980. godine drugi put dobio priliku da organizuje Zimske olimpijske igre. Na vrhuncu hladnog rata na Igrama su učestvovali predstavnici zapadnog i istočnog bloka, reprezentacije Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza. Šest meseci kasnije Amerikanci su bojkotovali Igre u Moskvi. Sovjeti i države pod snažnim uticajem SSSR1984. uzvratile su bojkotom letnjih Igara u Los Anđelesu.
Na Igrama u Lejk Plesidu najčešće se čula himna SSSR, čiji su takmičari osvojili 22 medalje. Domaćini su završili sa dvanaest medalja ali i „zlatnijom od svih zlatnih”. Hokejaški tim SAD, sačinjen uglavnom od koledž igrača, pobedio je u završnoj rundi Finsku. Šveđanin Ingemar Stenmark pobedio je u slalomu i veleslalomu, a isti podvig načinila je i Hani Vencel donevši Lihtenštajnu, najmanjoj državi koja je imala olimpijskog pobednika. Urlih Veling iz Istočne Nemačke i Irina Rodnjina osvojili su svoje treće zlatne medalje u nizu, a četvrti put zaredom olimpijski pobednik je postao sovjetski bijatlonac Aleksander Tihonov.
Tri zlatne olimpijske medalje osvojio je trkač iz SSSR Nikolaj Zimjatov, ali je najveća zvezda bio petostruki šampion Erik Hajden koji je na 500, 1000, 1500, 5000 i 10000 metara bio najbolji brzi klizač. Merenje u trkačkim disciplinama promenjeno je od Lejk Plesida. Mere se samo desetinke, ne i stotinke sekunde. Takođe na ovim Igrama po prvi put korišćene su mašine za pravljenje veštačkog snega.


Sportisti koji su učestvovali:

Alpsko skijanje: Jože Kurlat, Janez Zibler, Boris Strel, Bojan Križaj, Nuša Tome, Metka Jerman, Anja Zavadlav

Biatlon: Marjan Burgar

Skijaško trčanje: Ivo Čarman, Tone Đuričić

Skijaški skokovi: Miran Tepeš, Brane Benedik, Bogdan Norčić

Umetničko klizanje: Sanda Dubravčić