Saporo 1972
Otvaranje: 3. februar 1972.
Zatvaranje: 13. februar 1972.
Zemalja: 35 
Učesnika: 1006 (801 M, 205 Ž)
Sportova: 6
Disciplina: 10
Zimske olimpijske igre 1972. godine održane su na japanskom ostrvu Hokaido, u gradu Saporo. To su bile prve zimske Igre održane van Evrope i Severne Amerike, a otvorio ih je japanski car Hirihito. Nesuđeni domaćini Igara 1940. godine organizovali su takmičenja brzih klizača na Makomanai stadionu kapaciteta 30.000 sedišta, hokej se igrao u istoimenoj dvorani u koju je moglo da stane 11.500 ljudi, a takmičenja skakača pratilo je 50.000 ljudi. Većinu je obradovala prva zlatna medalja za Japan, koju je osvojio Jukio Kasaja na maloj skakaonici.
Junaci Igara bili su trkačica Galina Kulakova (SSSR) I brzi klizač Ard Šenk (Holandija) sa po tri zlatne medalje a značajne rezultate ostvarile su i Mari-Terez Nadig, sedamnaestogodišnja devojka iz Švajcarske koja je pobedila u spustu i veleslalomu i Norvežanin Magnar Solberg koji je odbranio zlato iz Grenobla u bijatlonu. Karl Šranc je bio najpoznatiji skijaš koji je isključen sa Igara zbog toga što je zarađivao 50.000 dolara godišnje od skijanja i tako kršio pravila amaterizma, a čak 40 nesuđenih učesnika Igara u Saporu nije se pojavilo u alpskim disciplinama iz istog razloga. Poslednji put se skijalo na drvenim skijama, a najuspešniji učesnici Igara bili su Sovjeti sa 16 medalja, Istočni Nemci osvojili su dve manje, Norvežani 12, a Švajcarci čak deset.
Jugoslaviju je predstavljala ekipa skakača bez najveće nade Ludviga Zajca koji je zbog bolesti ostao u Moskvi. Jugoslaviju je predstavljalo 26 sportista.

Sportisti koji su učestvovali: 

Alpsko skijanje: Marko Kavčić

Skijaški skokovi: Peter Štefančić, Danilo Pudgar, Marjan Mesec, Drago Pudgar

Nordijska kombinacija: Janez Gorjanc

Hokej: Božidar Beravs, Slavko Beravs, Albin Felc, Anton Gale, Gorazd Hiti, Rudi Hiti, Bog Jan, Ivo Jan, Rudi Knez, Bojan Kumar, Silvo Poljanšek, Janez Puterle, Ivo Rataj, Viktor Ravnik, Boris Reno, Drago Savič, Štefan Seme, Roman Smolej, Viktor Tišler, Franci Žbontar