Inzbruk 1964
Otvaranje: 29. januar 1964.
Zatvaranje: 9. februar 1964.
Zemalja: 36
Učesnika: 1091 (891 M, 200 Ž)
Sportova: 6
Disciplina: 10

Posle dve neuspešne kandidature Insbruk je dobio domaćinstvo Zimskih olimpijskih igara 1964. godine. U najvećem gradu austrijskog Tirola okupio se prvi put četvorocifren broj sportista a pored značajnih rezultatа, svetskih rekorda i sjajnih nadmetanja, Igre su ostale zapaćene i po dve tragedije. Australijski skijaš Ros Majln i britanski takmčar u sankanju Kazimir Kej-Škrpeski umrli su na treninzima. Nedostatak snega primorao je organizatore na velike napore. Uz pomoć vojske 40.000 kubnih metara snega i 20.000 ledenih blokova (za bob i sankanje) prebačeno je na olimpijska borilišta.
Prvi put dve Nemačke učestvuju sa zajedničkim timom. Sestre Kristina i Marijela Goačel (Francuska) zabeležile su dvostruke pobede u slalolomu i veleslalomu. Tri zlatne medalje u kros kontriju osvojila je Klavdija Bojarski (SSSR). Norvežanin Siksten Jernberg (trčanje) završio je karijeru sa 9 medalja. Najuspešniji takmičar је Lidija Skoblikova (SSSR) osvojila četiri „zlata” u brzom klizanju.
Sportisti iz Jugoslavije su učestvovali na zimskim Igrama posle osmogodišnje pauze a pored skijaša i skakača prvi nastup „upisala” je hokejaška reprezentacija. U prvom krugu takmičenja poraz od kasnijih pobednika Kanađana (14:1) poslao je „Plave” u slabiju grupu, tamo su tri pobede, remi i tri poraza bili dovoljni za ukupno 14. mesto.

Sportisti koji su učestvovali: 

Alpsko skijanje: Peter Lakota, Frederik Detiček, Andrej Klinar, Oto Pustoslemšek, Krista Fandel, Majda Ankele

Skijaško trčanje: Roman Seljak,Cveto Pavčić, Janko Kobentar, Mirko Bavče

Skijaški skokovi: Ludvig Zajc, Miro Oman, Božo Jemc, Peter Eržen

Hokej: Aleksandar Anđelić, Miroljub Đorđević, Albin Felc, Anton Gale, Mirko Holbus, Bogo Jan, Ivo Jan, Marijan Kristan, Miran Kremelj, Igor Rdin, Ivo Rataj, Viktor Ravnik, Franc Smolej, Rašid Šemsedinović, Viktor Tišler, Vinko Valentar