Garmiš-Partenkirhen 1936
Otvaranje: 6. februar 1936.
Zatvaranje: 16. februar 1936.
Zemalja: 28
Učesnika: 646 (566 M, 80 Ž)
Sportova: 4
Disciplina: 8

Garmiš-Partenkirhen je bio domaćin Zimskih olimpijskih igara 1936. i poslednji put su letnje i zimske igre jedne godine održane u istoj državi. Igre je otvorio Adolf Hitler. Prvi put su učestvovali Turci, Grci, Bugari. Demonstracioni sport bio je ajsštokšizen, bavarska verzija karlinga. Prvi put su se pojavili alpski skijaši, takmičili su se u kombinaciji i udeo žena u ukunom broju učesnika bio je veći u odnosu prethodne Igre. Sonja Heni osvojila je i treće uzastopno zlato, na brzom klizanju vladao je Ivar Balangrud, a Norvežani su se vratili na prvo mesto po broju osvojenih medalja. 

Najveću senzaciju izazvao je britanski hokejaški tim koji je pobebio do tada neprikosnovenu Kanadu rezultatom 2:1. Ispostavilo se da je britanski tim većinom bio sastavljen od takmičara koji su živeli i igrali u Kanadi, čak 12 njih od ukupno 13 igrača.

Sjajan rezultat za Jugoslaviju, zabeležio je Franc Smolej u trci na 50 km, osvojivši 10-o mesto, a ponovila ga je i štafeta 4x10 km. Ti plasmani, nadmašeni su tek 1968.

Sportisiti koji su učestvovali: 

Allpsko skijanje: Franci Čop, Hubert Heim, Ciril Praček, Emil Žnidar

Skijaško trčanje: Avgust Jakopič, Alojz Klančnik, Leon Knap, Lado Senčar, Franc Smolej, Lovro Žemva

Nordijska kombinacija: Tone Dečman, Albin Jakopič, Leo Bebler, Rado Istenič 

Skijaški skokovi: Albin Jakopič, Albin Novšak, Franc Palme, Franc Pribošek.