Rajko Jokanović: „Bronza sija kao zlato!”

Rajko Jokanović rođen je 27. novembra 1971. godine u Beogradu. Kao član odbojkaške reprezentacije Jugoslavije, osvajač je bronzane medalje u Atlanti 1996.godine, zatim zlatne, srebrne i bronzane medalje na prvenstvima Evrope.

Generacija koja je jugoslovenskoj odbojci donela prvu olimpijsku medalju na Igrama u Atlanti udara temelj za budućnost u ciklusu koji je otpočeo osvajanjem bronze na Evropskom prvenstvu u Grčkoj.

Prvi veliki uspeh nas koji smo se okupili nakon sankcija bio je 1995. godine kada smo uzeli bronzu na prvenstvu Evrope u Grčkoj. Uhvatili smo zalet za Olimpijske igre sledeće godine. Ako je počelo 1995. godine onda je 1996. godine bio nastavak osvajanja medalja i tada nismo bili svesni šta smo postigli. Niko od igrača nije znao kako će to odjeknuti u Jugoslaviji. Dan posle završetka takmičenja čekali smo da napustimo selo. Izbacili smo stvari i uputili se ka aerodromu. Istovremeno smo počeli da dobijamo informacije da u Jugoslaviji vlada velika euforija i slavlje. Bilo je to zatišje pred dolazak u Beograd i pred novu epohu, kojoj smo se radovali. 

Kraj nemilih ratnih događaja na prostorima bivše Jugoslavije vratio je sportistima nadu da će ravnopravno moći da se takmiče na međunarodnim turnirima. Mnogi su sanjali priliku da svoj talenat, rad i odricanje pretoče u borbu za odličja i time na najbolji mogući način reprezentuju svoju državu pred svetom.

Turnir je bio naporan, to je najjače takmičenje u odbojkaškoj konkurenciji. Veoma bitna pobeda na turniru je bila protiv Brazila u četvrtfinalu, koja nam je omogućila borbu za medalju. Svakako da je, posle poraza u polufinalu, najbitnija bila utakmica za treće mesto protiv Rusije. Posle velike borbe osvojili smo bronzu. Osećaj koliko to znači smo spoznali tek po dolasku u Beograd. Đorđe Đurić je bio fenomenalan. Poslednji poen na meču je bio njegov. On i ja nismo igrali mnogo na tom turniru i trenirali smo više nego ostali, odlazili u teretanu i na stadione u olimpijskom selu da održavamo formu i pripremimo se najbolje za potencijalno odlučujući meč. Izuzetno mi je drago bilo zbog njega što je odigrao fantastično. Mnogo treninga smo odradili zajedno, kao da je imao predosećaj za tu najvažniju utakmicu. Olimpijsko selo u Atlanti i susret sa svim legendama sporta postaje neprocenjiv momenat u karijerama svakog učesnika najveće sportske smotre na planeti. 


Autor: Relja Barać