Mihailo Mitić - Poslednji let za London!

Mihajlo Mitić rođen je 17. septembra 1990. godine u Beogradu. Sa reprezentacijom Srbije osvojio je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu 2011. godine u Austriji i Češkoj i zabeležio nastup na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine. 

Odbojkaška reprezentacija beleži još jedno učešće na Olimpijskim igrama, u Londonu, peto uzastopno. Pored bronze 1996. godine i zlata 2000. godine, kontinuitet rezultata davao je za pravo svrstati našu selekciju u krug favorita za osvajanje odličja, čak i nakon podmlađivanja ekipe. Nakon osvajanja prvenstva Evrope 2011. godine slede kvalifikacije za odlazak na Igre.

Zanimljivost koja je obeležila taj period je činjenica da smo tek iz trećeg puta uspeli da se kvalifikujemo za te Igre, jer je sistem u odbojkaškoj federaciji tako bio organizovan. Komplikovano je bilo pripremati se i održati formu, pored klupske sezone, jer smo imali evropski kvalifikacioni turnir, Svetski kup i Interkontinentalni kup. Imali smo i sreće da se kvalifikujemo i uhvatimo poslednji voz preko Interkontinentalnog turnira, gde smo morali da pobedimo sve ekipe da bismo se plasirali. Pored nas je na Igre otišla i najbolje plasirana azijska reprezentacija. Igrali smo sedam utakmica za devet dana. 

Nakon uspešno završenog olimpijskog kvalifikacionog ciklusa, našao sam se na spisku igrača koji su bili putnici za London sa nepune 22 godine. 

Ko god da krene da se bavi sportom i odbojkom ima želju da ode i da se nađe u okruženju najboljih koje svet u tom momentu ima. Najjači utisak na mene je ostavio Novak Đoković. Šetali smo od sela do ulaska na olimpijski stadion skoro sat i po vremena. Uglavnom su deca sa strane želela da se fotografišu i da uzmu autogram od njega i nikog od njih nije odbio. Smatram da to može da radi samo neko ko zaista uživa u sportu i tenisu i ko želi da usreći drugog, makar takvim simboličnim gestom kao što je potpis.

Odbojkaški tereni, osim rivalstva, stvaraju prijateljstva i pružaju neprestanu motivaciju i inspiraciju generacijama koje dolaze. Legende odbojkaške igre iz raznih zemalja su svojom harizmom i sposobnostima ostavile neizbrisiv trag u istoriji ove igre.

Za mene, najupečatljiviji je bio brazilski igrač Žiba. On je prava legenda svetske odbojke. U Londonu je bio na zalasku reprezentativne karijere kada je nastupio, između ostalog i na meču protiv nas. Bilo je nerešeno u setovima. Napravili smo veliku rezultatsku razliku u trećem setu, nakon čega je njihov selektor odlučio da ga ubaci u igru. Ta količina pozitivne energije, entuzijazma i naboja je bila neverovatna. On je uneo svežinu i podigao ekipu, izgledalo je kao da je igrač mlađih kategorija, koji tek treba da se dokaže. Zato i jeste legenda i jedan od najboljih svih vremena. 


Autor: Relja Barać